Thursday, November 17, 2011

"Angankan.."

Assalamualaikum.

Malam ni,aku ada benda yang pastinya ramai pelajar lelaki yang berangan.KOrang mempunyai AWEK SEORANG CIKGU/PENSYARAHyang mengajar kelas korang sendiri.

Seronoknya..Aku suka bayangkan macam tu.Mesti ujian "tip top" sentiasa.Bukan "bias" ,tapi,sebab ada orang yang terangkan dengan lebih mendalam.Ada orang yang sangat prihatin dengan pelajaran kita.Nak main-mainpun tak boleh.Nak mengatal dengan kawan sekelas,memang kena marahla.Kalau ada gosip,mati woo.Haha.

Dari segi pelajaran,memang fahamla.Tambahan pula,untuk subjek yang susah & tak minat.Tapi awek mesti serius dalam kelas semasa mengajar walaupun mengajar pakwe.Memang kena marah datang lewat(bergayut dengan awek sampai tidur lewat),kena berdiri di luar,kena marah tak dapat jawab soalan(tak fokus,asyik tengok siapa yang mengajar,bukan apa yabg diajar).

Bila tak faham "asignments","tasks",memang dengan ringan-seringan2nya mulut & tulang untuk bertanya.Tapi payah nak kawal diri,dah fikir lain.(cun juga awek aku ni berbaju kurung setiap hari.)

Tapi penat berlakon,kalau tak,awek kena posting jika kantoi.Kalau awek jenis pensyarah yang kuat bebel,dalam kelas kena,masa berdatingpun kena bebel.

Pakwe : Hai sayang..
Makwe : Tak study ke?Awk nie..Awk kan nak exam dua minggu lagi."Assignments" yang awk hantarpun cincai2 je..Awk ni kenapa malas?Ikutkan hati,nak je saya bagi 0 untuk "assingments" awk tu.Awk kena bla..bla..bla..

Tapi kalau setiap subjek,awek-awek yang ajarkan,lg best(playboy katakan).Mereka berlumba-lumba nak bagi korang skor subjek masing-masing.Nak dapatkan tempat dalam hati korang.

Secara automatiknya juga,takkan ada ayat "Tak payahla bercinta dulu,belajar dulu.Nanti dah kerja,baru fikir pasal cinta".

Ayat tu,selalunya pensyarah/guru yang andartu kerapkali mengungkapkannya.Kenapa ye ?

Akhir kata,belajarlah dengan apa yang kita ada,bukan dengan siapa yang kita ada.Tak baik "bias" tau..hehehe..

No comments: